Webáruházunk 18 éven felülieknek szóló termékeket árul.

Ön elmúlt már 18 éves?

Hogyan rendeljek bort étteremben?

bor étterembenÉvente jó néhány alkalommal fordulunk meg étteremben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerül megoldani a sofőr-kérdést, kérjünk bort is az étel mellé. Készítettünk egy gyorstalpalót a borrendelés menetéről és etikettjéről!

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az éttermi borválasztás legfontosabb szempontjait az alapoktól a hibás borok kiszűréséig. Nem nagy újdonságokat fogunk mondani, de fontosnak érezzük a téma tárgyalását. Sokszor tapasztaljuk, hogy az éttermekben olykor a dugós vagy oxidált borokat is felszolgálják, mivel a személyzet nem kóstolhatja naponta a borhűtő (és a nyitott palackok) tartalmát. Ilyenkor Önnek kell jeleznie, ha a borral gond van. Erről is lesz szó, de kezdjük az elején, a borok kiválasztásával és röviden az étel-bor párosításról is.

1. Első - és legfontosabb - kérdés, hogy milyen bort rendeljen.

Mielőtt rendelne, nézze végig a teljes kínálatot és gondolja végig, hogy kivel és milyen alkalomból érkezett. (Születésnap, évforduló). Érdemes megkérdezni, hogy valamelyiküknek van-e esetleg kedvenc fajtája, mert akkor valószínű, hogy azt vagy ahhoz hasonlót fognak választani. Ha nincs ilyen, vagy nem fontos, akkor:

2. Próbálja az ételhez párosítani a borokat!

Bízza magát a pincérre, vagy a sommelier-re, ha van. Esetleg a borlap megtekintése után eldönti, milyen bort szeretne inni és megkéri a pincért, hogy ahhoz ajánljon  ételt. 

Friss fehérbor a halakhoz, szárnyasokhoz, salátákhoz illik, rozét a tengeri ételekhez, paradicsomos ételekhez és lazachoz érdemes kérni, a vörösbor pedig a vörös húsokhoz, a nehezebb, fűszeresebb ételekhez fog igazán jólesni. 

3. Tehát egy, kettő vagy több bort fog rendelni?

Egynél több bor esetén figyeljen a borok sorrendjére is: a fehér bor a vörös bor elé kerül, közéjük a rozé, az édes fehér pedig a vacsora lezárása legyen.

4. Ha van rá módja, rendeljen egész palackkal!

Sokkal jobban jár, mert az árrés kevesebb a palackon, mint szimplán egy pohár boron, másrészt pedig sosem tudhatja, mennyi ideje áll már ott a bontott palack. 

5. Nem megy a választás? Ismeretlenek a borok? Kérdezzen a pincértől!

Ő ismeri az ételeket és a borokat is, biztosan szívesen ajánl Önnek valamilyen jó párosítást. Ha nem tud segíteni, akkor maradjon a jól bevált ismert bornál, vagy próbáljon a 2. pont alapján az ételhez passzoló bort választani. 

6. Miután a pincér kihozta a palackot, ellenőrizze a címkét!

Sajnos néha előfordul, hogy nem azt a palackot szolgálják fel, amit rendeltünk, hanem egy ahhoz hasonló címkével rendelkezőt. Mielőtt a pincér az asztalnál kibontja, mindenképpen vessen egy pillantást a címkére. Ha nem az amit kért, nem kell rögtön szándékosságot gyanítani. Lehet, hogy a pincér csak mellényúlt a borhűtőben.

7. A palack kibontása után ellenőrizze, hogy a bor hibás-e!

Két gyakori hiba lehetséges: dugós vagy oxidált. Ha dugóízt érez a borban, ezt nevezzük dugós bornak, küldje vissza és kérjen egy újabb palackot! A dugósság jellemzője a nyirkos, dohos, penészes szag, valamint ázott papír, penészes pincére emlékeztető íz. Nem kell részletezni, a bor élvezhetetlen így. Noha az emberi egészségre nem ártalmas, ha ilyen borral találkozik, ne fogyassza el. Semmilyen pozitív élményt nem fog nyújtani.

Arra is figyeljen, hogy oxidált-e a bor! Ez a másik gyakori hiba, amit étteremben tapasztalhat. Oka, hogy a bontott palackot napokig tárolják a hűtőben, mire újra töltenek belőle egy másik vendégnek. Ha a palackot nem zárják le egy egyszerű vákuumpumpás borzárral, akkor az oxigén közvetlenül érintkezik a borral, ami pár nap alatt megromlik. A legkönnyebben úgy tudja megállapítani az oxidáltság jelét, ha megfigyeli a bor színét. A vörös borok ilyen esetben átfordulnak tégla, már-már barna színbe. Az oxidált fehér borokra szintén a barnás árnyalat lesz jellemző. Illatban mindkét borfajta esetében azt tapasztalja, hogy elvesztették a frissességüket és a gyümölcsös aromáikat. Az oxidált bor sajátossága az állott íz. A friss ízek átváltoznak, szárazabb, keserűbb karakter lesz jellemzőbb. Ha állott illatot, ízt tapasztal, kérje meg a pincért, hogy nyisson egy új palackot.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin cikkek
A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.
98.62%
a vásárlók közül ajánlaná ismerősének ezt a boltot.
Elégedettség a bolttal:
Szállítási idő:
A bolt áttekinthetősége:
Ügyfélszolgálat/kommunikáció:
A(z) Pannon Borbolt elnyerte az Árukereső Megbízható Bolt minősítését a vásárlók valós visszajelzései alapján.