Portugieser
Villány egykori uralkodó fajtája a portugieser, hiába volt az egész országban elterjedt, a villányi tette ismertté. Általában könnyed, piros bogyós gyümölcsökben, főként meggyben tobzódó, jóívású bort készítenek belőle, bár kivételes, testesebb tételeket is találni. Szinte bármilyen étel mellé jól passzol, de pörköltek, halászlevek és magyaros fogások mellett különösen jól működik.
Egyéb nevei | oportó, portugizer, porthogese, portugalske modré, modrý portugal, portugais bleu |
Származása | Portugália |
Elterjedése | Magyarország, Ausztria, Németország |
Hazánkban | Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Egri borvidék |
Érdekesség | Portugieser du Monde címen nemzetközi borversenyt szerveznek évente a fajtának |
Ételpárosítás | paprikás, hagyományos magyar fogások, gulyásleves, halászlé, harcsapaprikás és pörköltek mellé kiváló |
A portugieser eredete
Népszerűsége ellenére nincsen általánosan elfogadott megállapodás a származását illetően. Sokan a neve miatt portugál eredetűnek tartják, sőt, nemzetközi mezőnyben sokan ma is összekeverik a porto-i borokkal.
Igazán híres az osztrák szőlőgazdáknak köszönhetően lett, ezért erősen tartja magát az osztrák közvetítés fontossága. A történet szerint az első tőkéket az osztrák Baron von Fries hozta a portugáliai Portóból (spanyolul Oporto), Vöslau (Alsó-Ausztria) melletti birtokára a 18. század végén. Innen már könnyen mozgott a birodalmi határokon belül, hamar elterjedt tehát Magyarországon is, ahol a bogyók színe miatt a kékoportóra keresztelte a népnyelv.
Érdekes módon Németországba is Ausztrián keresztül érkezett meg, a német borászat pedig viszonylag gyorsan adaptálta, az összes szőlőtermő terület csaknem 5 százalékán portugiesert termelnek.
A portugieser Magyarországon
Ahol vörösbort készítenek hazánkban, ott találunk oportót, összesen másfél ezer hektáron. Annak ellenére, hogy a borászok általában előszeretettel büszkélkednek inkább a jellemzően nagy vöröseket adó fajtákkal, a kékoportót márcsak a tradíciók és a hagyományok miatt sem szabad lebecsülni: ráadásul fajtaborként éppen a villányi borkészítőknek köszönhetően vált híressé.
Az EU-s szabályozásoknak megfelelően hivatalosan már csak a portugieser elnevezés használható a címkéken, mert az oportó megtévesztő lehet a porto-i borokéval. Az utóbbi években klasszikusan Márton-nap környékén dobják piacra, mint a legismertebb újbort.
Bora általában lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel és zamatokkal, leginkább élénk meggyes ízéről lehet felismerni.
Portugieser du Monde borverseny és kóstolófesztivál
Az első Portugieser du Monde-ot 2013-ban szervezte meg a Pécsi Borozó Pécsen és Villányban. Azóta is ez a ma már nemzetközi fesztivál két fő helyszíne, általában Pécsett történik a verseny és a kóstolófesztivál, a szakmai programok pedig Villányban.
A szervező Pécsi Borozó felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is, legutóbb már száznál is több bort kóstoltak a borítészek.
A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, minimum 50%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel) is jelentkezhetnek pincészetek. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők.