Syrah
Egzotikus borként tartják számon, és ebben nagy szerepe van a neve hangzásának is. Meg talán azért is, mert karakteres, izgalmas ízvilága szép fűszerekkel, különleges zamatokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel és keserű csokoládés jelleggel egészül ki hozzáértő kézben. Készítsenek belőle könnyed vagy testesebb vörösbort, a syrah remekül illik vörös színhúsok, csokoládék és érlelt sajtok mellé is.
Egyéb nevei | syrah, shiraz |
Származása | Franciaország |
Elterjedése | Franciaország, Olaszország, Spanyolország, USA, Kanada, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Magyarország |
Hazánkban | Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék |
Érdekesség | sokáig azt hitték, perzsa eredetű fajta |
Ételpárosítás | vörös színhúsok, csokoládék és érlelt sajtok mellé |
Bella’s Garden Shiraz 2019 - Two Hands - 95 pont ***** (Ausztrália) (0,75l)
Gnarly Dudes Shiraz 2021 - Two Hands - 95 pont ***** (Ausztrália) (0,75l)
A syrah története
A syrah/sirazt (részben a híres, történelmi Shiraz város miatt) sokáig perzsa eredetűnek vélték. A kétségkívül szép legenda szerint kereszteslovagok szállították Európába az első vesszőket. A modern, perdöntő DNS-vizsgálatoknak köszönhetően ma már biztosan állítható, hogy Franciaországban, a Rhone-völgyében kialakult szőlőfajta, méghozzá két dél-francia fajta, a dureza és a mondeuse blanche kereszteződéséből.
Legmegbecsültebb hazájában, a Rhone-völgy északi részén két klónját különböztetik meg: az egyik az apróbb szemű, magasabb rendű típus, amelyet petite syrah-nak neveznek, a másik a viszonylag nagy bogyójú grosse syrah, amely kevesebb színt és tannint ad a bornak.
Az viszont igaz, hogy szűkebb hazája határait hamar átlépte, ma az egész világon elterjedt, de leginkább Kalifornia, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelői révén vált ismertté.
Míg Európában rendszerint syrah kerül a címkékre, az ausztrál és dél-afrikai pincékben inkább shirazt nyomtatnak a címkékre.
Jellemzői
Életerős és ellenálló a szőlő, s a többi fajtához képest később virágzik, így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának. A bora általában nagy testű, fűszeres, dús és finom. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető.Cserébe viszonylag korán érik, a szüret időpontjára meglehetősen kényes, ha nem szedik le időben a tőkéről, gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek beltartalmi értékei.
A hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi. Kifejezetten kedveli a meleget, ha ezt nem kapja meg a termőhelyétől, nem igazán lehet belőle nagy bort készíteni.
Talán emiatt is, de Magyarországon egyre nagyobb divatja van, habár nagyon kevesen értik meg a fajta lényegét, és a több tucat hektárról nem mindig a legszebb formájában kerül a palackokba.