Somlói borvidék
Hazánk egyik legkülönlegesebb borvidéke a somlói. Ez a legendák hegye, ahol születésük pillanatában mitikus válnak maguk a borok is. Hogy az ősi vulkán, vagy a levegő teszi, vitatkozhatnánk róla, de a somlói borász is különleges a borászok sorában.
Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borunk közül a somlai számomra a nincs tovább. Mindjárt megmondom, miért.
Nos, a somlai számomra az a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremt spiritualitás olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tömény tisztaságban. Ezért gondolom, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala.
Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehér-arany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt. Egészen személyes dolog, és csak azért mondom el, mert szigligeti meditációm egyik nagy eredménye volt: a somlai bor hieratikus maszkjában éreztem magam a legközelebb ahhoz a kiérett derűköz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremt mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.
Hamvas Béla: A bor filozófiája
A Somlói borvidék története
A Somló neve ősi eredetű, a Bakonyban gyakori magyar név. Valószínű, hogy a hegyet beborító somfáról kapta. Az biztos, hogy Szent István király a Torna patak mellé bencés apácamonostort alapított és a Somló oldalán szőlőterületeket adományozott a szerzeteseknek. Erről írásos emlékek árulkodnak, s hogy a hegy értékeit korán felfedezték, erre bizonyíték, hogy a következő századokban sorra alakultak a főúri birtokok. A 14. században szabályozó és ellenőrző hivatal felügyelte a bortermelést, a somlói helység élén a hegybíró és az ő segítői, a hegymesterek, valamint a szőlőpásztorok álltak.
Már a középkor évszázadai alatt szigorú szabályok biztosították nemcsak a minőségi bor termelését, de az általános rendet és fegyelmet is a szőlőben. Komoly büntetés terhe mellett szabályozta például a szőlőtermelők közössége a szüret időpontját. De tilos volt káromkodni, egymást szidalmazni vagy szemérmetlenkedni a szőlőben. A korai hegyközség rendje a kor társadalmi berendezkedéséhez képest meglepően demokratikus volt, hiszen rangtól és címtől függetlenül egységes büntetést kaptak a rend ellen vétők.
A Somlón a 18. század közepén egy szigorú eredetvédelmi és minőségbiztosító szabályzat bevezetéséről rendelkeztek. A virágzó szőlőtermesztésnek az államosítás vetett véget, s a főnemesi és az egyházi birtokok feldarabolása. A hatvanas évektől a régió intenzív iparosodásának következtében a Somló a sok évszázados bortermelő szerepe után egyre inkább a környékbeli munkások hétvégi kertjévé vált. A 2-3 ezer új szőlőbirtokos minden tapasztalat és háttér nélkül, ösztönösen művelte a néhány száz négyzetméteres szőlőjét. Ezekben az évtizedekben lényegében semmilyen eredetvédelem avagy minőségi szabályozás nem volt.
A kilencvenes évektől kezdődően a indultak el azok a hosszú távra tervezett munkák, amiknek célja a borvidék régi megbecsülésének visszaállítása.
A borvidék adottságai
A Somlói borvidék a legkisebb területű történelmi borvidékünk, a névadó hegy szoknyáján helyezkedik el. Közel 600 hektáron művelnek szőlőt.
A 432 méter magas Somló a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából emelkedik ki. A Somló körüli falvak Doba, Oroszi, Borszörcsök, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Iszkáz, Somlóvecse és Somlószőlős.
A szőlő érlelésének az aránylag meleg éghajlaton kívül a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága is kedvez. A bazalt a nappal elnyelt hőmennyiséget éjjel egyenletesen visszasugározza. A szőlőket így folyamatosan meleg veszi körül ez pedig szemek érlelését kedvezőbben befolyásolja. A gazdag ásványi összetételű bazalt mállásából származó, kitűnő termőtalaj és az egyenletes meleg egyaránt hozzájárulnak a somlói bor egyediségéhez és minőségéhez.