Balaton-felvidéki borvidék
A Balaton-felvidéki borvidék már csak elhelyezkedése, a Balaton közelsége, a sok helyen felbukkanó vulkanikus talaj miatt különleges helynek számít borvidékeink sorában. A szőlőtermesztés hagyományait itt csak ezer években lehet mérni, de a borok elevensége ma is magukban hordozzák a folytonos megújulást.
A Balaton-felvidéki borvidék története
A Káli-medence adottságainak köszönhetően már évszázadok óta lakott. A térség a Balaton adta mikroklíma miatt ideális a szőlőtermesztésre, a vulkáni vörös talaj és a kő pedig az itt termő bor különlegességét biztosítja, ezt már a rómaiak is tudták.
A Balaton északi partján, így a Balaton-felvidéki borvidéken is a magyar történelemben kiemelt szerep jutott a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek. Az régi idők óta kiváló borairól ismert vidék települései az Árpád-házi királyok idején jelentős kiváltságokat kaptak. A királyi udvarnak külön bortermő helye volt a Balaton-felvidéki 7 Kál község vidéke, ezek lakossága minden adófizetés alól mentesültek annak fejében, hogy a királyi asztalra nekik kellett a borokat szállítani egészen a 14. század közepéig. Egyes községek, mint Köveskál borkészítő lakói pedig olykor nemesi rangot is kaptak. A kisnemesi községek a reformáció idején az új vallás hívei lettek.
A következő századokban a királyi, főúri és kisnemesi birtokok, szőlőskertek borai nagy hírnévre tettek szert, és már a középkorban délnémet területekre, az Alpokon túlra is szállították őket.
A 19. század nagy filoxéra járványa a Balaton-felvidéki borvidék szőlőültetvényeit is elpusztította, az újjáéledés után új fajokat telepítettek be a szőlősgazdák, amik a mai napig meghatározzák a borvidék arculatát. A borvidék 1990-ben vált önállóvá, nevét pedig 1999-ben kapta.
A borvidék adottságai
Éghajlata a Badacsonyi borvidékéhez hasonló, de a Balatontól távolodva egyre kevésbé kedvező. Viszont a környező hegyek szélárnyéka és a Balaton víztükrének fényvisszaverő, hősugárzó hatása miatt a szőlőterületek jelentős részének klímája mediterrán jellegű. Ma körülbelül 1500 hektáron termelik a szőlőt a borászatokban, teljes egésze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.
A Balaton-felvidéki borvidék borai diszkrét illatúak, zamatosak és elegánsak. A nappalok melege testessé, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegő pedig gyümölcsössé és szép savszerkezetűvé formálja őket. Egyes kiváló adottság termőhelyeken a vulkanikus kőzeteken hosszú érlelésre is alkalmas, rendkívül komplex borokat termelnek.
A borvidék körzetei
- káli körzet
- Balatonederics-lesencei körzet:
- cserszegi körzet