A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Mi a tannin?

Azt a bizonyos szárító érzést leginkább vörösborok fogyasztása közben és után szokta érezni. A tannin okozza, ami épp olyan fontos része egy jó vörösbornak mint a sav vagy az alkohol.

Mi a tannin? Csak a borban van ilyen?

A tannin, - más néven csersav - a szőlő magjából és héjából származó fenolos anyag. A tannin előfordul más növényekben, fákban, magokban, levelekben is. A borok közül többnyire a vörösekben találkozik vele. 

tannin a borban

A vörös bor erjedésekor ugyanis a szőlő héja is fontos szerepet játszik, míg a fehérboroknál a szőlő héját nem dolgozzák fel. A bor szerkezeti felépítésében meghatározó szerepe van. A magas tanninnal palackozott borok tovább élvezhetők maradnak, mert idővel a tannin lekerekedik, letisztult, elegáns karaktert adva a bornak. Van néhány borfajta, például a merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, aminek markánsabb a tanninja, mint pl. a kadarkának vagy a pinot noirnak.

Valamennyi tannin tartalom a fahordós érlelésből is származhat. A tölgyfa hordó a legelterjedtebb típus, mert számos (harmadlagos - tercier) aromával képes megfűszerezni a borokat (pl. vanília, kókusz, kávé). Ezek a gyümölcsből és az erjedésből származó aromákkal együtt adják a bor karakterét.

A tanninnal úgy találkozik, hogy a vörösborba kortyolás után összehúzó hatást érez a nyelve közepén és a szája elülső részén. Ha nincs kéznél bor, de szeretné tudni milyen ez, könnyen tesztelheti fekete teával is. A kiáztatott filtert kell szájba véve megszívni picit és máris érezni fogja a csersav összehúzó hatását. Vagy gondoljon a frissen tört dió ízére, amikor magában rágcsálja. A mogyoró, a fahéj, a szegfűszeg, a birsalma és a vörös bab is nagy mennyiségben tartalmaz tannint.


A Pannon Bormagazin további cikkei:

Elsődleges, másodlagos és harmadlagos aromák a borban

aromák a borban

Piros bogyós gyümölcsök, citrusok, dohány, csokoládé, fehér virágok, méz. Ez csak néhány a leggyakrabban előforduló szavak közül, amiket borleírásokban olvashatunk. Hogyan kerülnek a borba?

Tovább a cikkhez...

Salátához Syrah-t? Inkább ne!

étel-bor párosítás

A bor kiváló kísérője az ételeknek, egy jól elkészített vacsora nem is lehet teljes nélküle. Ha csak egy palack bor van otthon, készíthet olyan ételt, amihez az passzol, de ha még van idő beszerezni a bort, akkor az “étel is eldöntheti”, hogy mi kerül a pohárba.

Tovább a cikkhez...

7 tipp: Így rendeljen bort étteremben

borrendelés étteremben

Évente jó pár alkalommal fordulunk meg éttermekben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerült megoldani a sofőr-kérdést hazafelé, - vagy városon belül taxizunk - kérhetünk bort is az étel mellé.

Tovább a cikkhez...

winefolly.com/review/what-are-tannins-in-wine/

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin online