A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A 8 legnagyobb hiba, amit kezdő borkedvelők elkövetnek

 

1. A pohár szárát az ujjak közé véve, tenyérrel felfelé tartják

Ön tartsa inkább a száránál, hiszen ezért van a borospohárnak szára. Ha a tenyerével tartja, a kéz melege felmelegíti a bort, ami legtöbb esetben nem kívánatos. Kivéve, ha túl hidegen tálalták fel nekünk és nem érzünk benne illatokat. Ilyenkor akár két kézzel is melegíthetjük, hogy minél hamarabb megnyíljanak az illatok és a szakértők is világosan lássák, hogy a „csúnya” pohártartásnak nem a tudatlanság az oka.

2. Csak címke dizájn alapján vásárolnak bort

Egyszerű a szabály: Ne a borító alapján válasszon könyvet és ne címke alapján bort! Nem fogja megbocsátani magának, ha egy szép címkéjű bort vásárol, majd pohárba töltve nem találja olyan jónak.

3. Nem próbálnak ki semmi újat

Úgy gondolja, hogy csak a fehéret szereti? Vagy csak egy bizonyos fajtát? Több mint 6 millió féle bor kapható több ezer borvidékről és szőlőfajtából. A lehetőségek száma korlátlan, mert mindig van valami új és érdekes, ami felfedezésre vár. A borok világa nagyon változatos, ne ragadjon le egy fajtánál vagy borvidéknél!

karimáig a boros poharat4. Karimáig töltik a boros poharat

A bor nem sör. Csak azért mert vannak olyan boros poharak, amikben elfér egy egész palack bor, még nem jelenti azt, hogy bele is kell tölteni annyit. Nehéz lesz tőle a pohár, hülyén néz ki és élvezhetetlenné teszi a borozást. Az elegáns megoldás: Csak annyi bort töltsön, hogy a pohár kiszélesedő részének közepéig érjen. Így könnyű megpörgetni, felszabadulnak az illatok és a bor sokkal jobban élvezhető lesz.

5. Túl gyorsan lehajtják az egész pohár bort

Mindannyian hibázunk. A bor néha annyira finom és olyan jól esik, hogy egy pillanatra megfeledkezünk az analitikus vizsgálatáról: Honnan származik? Érezzük-e a fajta jellemzőit? Mi zavar az illatában? Ezek azok a kérdések, amiket megválaszolva tanulunk a borról, hosszan élvezzük és a tapasztalatokkal bővítjük a boros tudásunkat. Ha jó borral találkozik, mindenképpen lassan fogyassza!

régi boros beidegződések6. Ragaszkodnak a régi bor-étel szabályokhoz

Van néhány hagyományos berögződés, hogy milyen bort milyen ételhez kell választani, például vörösbort a vörös húsokhoz, fehéret a tengeri ételekhez. Ezek azonban csak irányelvek, nem abszolút szabályok, ezért nem kell minden esetben ragaszkodni hozzájuk. A borozást pont az teszi élvezetessé, hogy állandóan új borokat kóstolunk, és akár új szabályokat alkotva más és más ételhez próbáljuk ki. Elképzelhető, hogy Önnek nagyon ízlenek a testes vörösborok könnyű fehér húsokkal. Ha így van, nyugodtan fogyassza őket együtt.

7. Analizálják a bort a pincérnek

Az előző pont alól is van kivétel. Amikor a pincér az asztalnál bontja a palackot, majd egy picit a poharunkba tölt, hogy el tudjuk dönteni kérjük-e a teljes palackot. Sokan azt gondolják, hogy ilyenkor a pincér teljes analízist vár és arra kíváncsi, mennyire vagyunk borszakértők. Nem kíváncsi erre, nem kell belekezdeni hosszas boncolgatásba. Ennek a műveletnek csak annyi a célja, hogy megvizsgáljuk dugós vagy oxidált-e a bor, esetleg más hibája van. Egy gyors szippantás, egy korty és ha minden rendben, a pincér tölt és leteszi a palackot az asztalunkra. Ezután hosszan értékelhetjük a bort a saját társaságunk előtt.

8. Nem a Pannon Borboltból vásárolnak bort

Még mindig vannak olyanok, akik nem tették meg az első lépést. Még mindig nem próbálták ki a Pannon Borbolt által tesztelt borokat és a hozzá járó garanciákat. Nálunk olyan borokat talál, amit a tesztelő csapatunk letakart palackból töltve megkóstol és szakértőkkel értékel még mielőtt felfednénk az árát vagy azt, hogy honnan származik. Pontozunk is, így Önnek lehetősége van az eredmények alapján is összehasonlítani két azonos fajtájú és árú bort akkor is, ha nem ismeri a pincészetet.


A Pannon Bormagazin korábbi cikkei:

A pörkölt hordótól a barrique chips-ig

barrique hordó

Az, hogy a borászok milyen hordót használnak és az milyen fából készül, egyáltalán nem elhanyagolható tényező. A hordó felelős a borban fellelhető olyan aromákért, mint a vanília, a kókusz vagy a kávé. Boroshordó készítésére a tölgyfa a legjobb alapanyag, mert kiválóan alkalmas bor tárolására, erjesztésére.

Tovább a cikkhez...

A 7 leggyakoribb borhiba + 2 ami nem az

borhibák

A bor élvezeti cikk. Ha bort veszünk, akkor többnyire egy vidám baráti/családi eseményre készülünk, vagy csak egy otthon ülős, lazulós - elmélkedős estére vágyunk. Bármi is legyen az alkalom, ha rossz vagy romlott bort választottunk, az a hangulatot is tönkreteszi.

Tovább a cikkhez...

Hogyan írjon hasznos kóstolási jegyzetet?

bor kóstolási jegyzet

Egyáltalán miért jó, ha jegyzeteket ír kóstoláskor? Miért fontos, hogy ezek a jegyzetek rendszerezve legyenek? A válasz egyszerű: azért, mert így később is emlékezni tud minden borra, amit valaha kóstolt. Ha újra elolvassa ezeket az irományokat, rögtön felidézheti milyen volt az a bor.

Tovább a cikkhez...

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin online