Salátához Syrah-t? Inkább ne!
A bor kiváló kísérője az ételeknek, egy jól elkészített vacsora nem is lehet teljes nélküle. Ha csak egy palack bor van otthon, készíthet olyan ételt, amihez az passzol, de ha még van idő beszerezni a bort, akkor az “étel is eldöntheti”, hogy mi kerül a pohárba. Ahhoz, hogy egy étel erősségeit a borral emelje tovább, úgy kell választani, hogy az ízek intenzitása ideálisan hasson együtt. A bor ne nyomja el az étel értékeit és fordítva sem. Ehhez pedig be kell tartania néhány fontos irányelvet.
Az ételek nehézsége egyenes arányban legyen a választott bor testességével. Minél testesebb, annál nehezebb ételeket főzhetünk, mint pl. hagymás rostélyos. Egy ilyen étel mellé egy koncentrált, vaskos vörösbor illik, míg egy könnyed étel (roston hal) mellé bontson fel egy könnyű fehérbort. Csípős ételeknél az édeskésebb fehér bor adja a harmóniát.
Édes ételekhez (pl. arany galuska) legtöbbször édes bort ajánlanak, de saját véleményem szerint száraz fehér- és vörösborrokkal is érdemes kísérletezni. Ugyanis nem ugyanolyan bort választok egy prémium bonbonhoz (cabernet-ket, syrah-t) mint egy gyümölcstortához (félédes fehéreket).
A tökéletes választáshoz tisztában kell lenni a borok és az ételek ismeretével egyaránt. Szem előtt kell tartani a színeket, közös aromákat, és az ételkészítési technológiát (párolás, főzés, sütés, grillezés stb.)
Pörköltek és más paprikás ételek
A paprikához leginkább a kadarka, cabernet franc és cabernet sauvignon illik, mindegyiknek vannak paprikára emlékeztető aromái. A pörkölthöz igazán jólesik egy pohár testes villányi sauvignon!
Sertés ételek
A sertés sokféleképpen elkészíthető. Sose felejtse el, hogy nem csak a hús, hanem az elkészítési mód és a fűszerezés is számít a bor kiválasztásánál. Ha süt mellé gyümölcsöket, kóstoljon hozzá olaszrizlinget. Paprikás fűszerezéssel pedig passzol a kadarka, kékfrankos és a cabernet franc.
Borjú, marha ételek
A paprikás borjúhoz válasszon kékfrankost, ha gombával van elkészítve akkor pinot noir-t. A párolt marhához a közepes testű vörösborok illenek, pl. merlot. Ha grillezi, nyugodtan válasszon mellé nagy testű vörösbokokat, akár olyanokat is amik barrique hordóban érlelődtek.
Vadételek
Szárnyasok mellé jó választás lehet a zweigelt, a nagyvadak szeretik a syrah-t, a cabernet sauvignont és a nagy vörös cuvéeket. A nyúlhoz jól passzolnak a fahordós chardonnay-k.
Szárnyasok
Ha natúr fehér húst készít (akár csirke, akár pulyka), párosítson mellé könnyű fehéreket, mint az olaszrizling vagy a furmint, paprikás fűszerezéssel pedig a kadarka tudja az ízeket jól kihozni. Kacsához és libához a pinot noir az ideális. Ha a libamáj mellé egy kései szüretelésű fehérbort vagy aszút választ, biztosan nem fog mellé.
Halételek
A halakhoz általában ásványosabb borokat szoktak ajánlani. A tengeri halak mellé jól illik a furmint, olaszrizling vagy a rajnai rizling is. Az édes vízi halaknak pedig a furmint és chardonnay (reduktív) áll jól.
Tenger gyümölcsei
Itt megemlíthetjük a kagylókat, rákokat, homárt és garnélát, melyekhez olyan bort kóstoljon, mely gyümölcsösebb fehér és akár némi maradék cukor is található benne: furmint (fahordós) és chardonnay. De néhány esetben a kadarka és pinot noir is passzolhat - érdemes próbálgatni!
Paradicsomos ételek
Akár rozé és siller bor is jöhet. Ha vöröset választ, akkor figyeljen rá, hogy alacsony tanninnal rendelkezzen. Egyébként pedig pinot noir, kadarka vagy portugieser.
Gombás ételek
Választhat hozzá kadarkát vagy kékfrankost. Ha tejszínesen készíti el, akkor pedig jöhet egy hordós chardonnay.
Szárított sonkák, szalámik
A siller jól harmonizál a szárított vagy füstölt sonkákkal, de vehet hozzá kékfrankost vagy merlot-t is. Döntően azt érdemes figyelembe venni, hogy mennyire sós vagy mennyire erős a füstölése a húsnak. Ha nagyon intenzív, akkor inkább merlot, ha könnyebb, akkor akár a picit vékonyabb karakterű siller is jól passzolhat hozzá.
Saláták
Mivel a saláták könnyű ételnek számítanak, mindenképpen fehérborokat készítsen ki hozzá. Jó lehet a zöldveltelini és az irsai olivér. Vegye figyelembe, hogy milyen öntetet fog tálalni hozzá!
Sült zöldségek
A zöldségekhez - a salátákhoz hasonlóan - a fehérborok illenek a leginkább. A sült változat mellé a chardonnay és az olaszrizling lehet a legjobb választás.
A Pannon Bormagazin további cikkei:
Kezdőből borszakértő 8 lépésben

A bor szeretete nem velünk született dolog, hanem felnőtt éveink során tanuljuk meg szüleinktől, barátainktól és mentorainktól. Valahogyan Önnel is elkezdődött. Talán egy ajándékba kapott prémium vörösborral, talán az első igazi pincelátogatás élményével.
7 tipp: Így rendeljen bort étteremben

Évente jó pár alkalommal fordulunk meg éttermekben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerült megoldani a sofőr-kérdést hazafelé, - vagy városon belül taxizunk - kérhetünk bort is az étel mellé.