Cabernet franc
A cabernet franc az egyik legértékesebb magyar vörösborokat adó szőlőfajta. Tartalmas, ízes és nagy házasítások készülnek belőle, és nem véletlenül tartják úgy, hogy a cabernet franc új otthonra találta Magyarországon, különösen a Villányi borvidéken: a világon kevés helyen készülnek belőle ilyen kivételes minőségű fajtaborok.
Egyéb nevei | bouchet, breton, carmenet, gros cabernet, grosse vidure, mencía, noir dur, plant breton, sable rouge, trouchet noir, véronais |
Származása | Franciaország |
Elterjedése | Franciaország, Olaszország, Spanyolország, USA, Kanada, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Magyarország |
Hazánkban | Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék |
Érdekesség | vannak vidékek, ahol vegyesen ültetik a cabernet sauvignonnal |
Ételpárosítás | vörös húsok, szték, érlelt sajtok vagy éppen magas kakaótartalmú csokoládé |
A cabernet franc eredete
A cabernet franc az egyik legnemesebb és legrégebben ismert francia szőlőfajta, a 17. század elejéről származó feljegyzések már gyakran említik. Egy évszázad kellett ahhoz, hogy Bordeaux-ban is elterjedjen. Mert a szakirodalom Bretagne-ból eredezteti, erre utalhat, hogy jól érzi magát hűvösebb tájakon. A Loire-völgyében, ahol Franciaországban szinte kizárólag fajtaborként palackozzák, ma is breton az elterjedt elnevezése. Máshol rendszerint házasításokba kerül bele, mert sokan lebecsülik a cabernet sauvignon-hoz képest.
De azért a borszakma és a közvélekedés egyetért abban, hogy a „nagy” kékszőlő világfajták egyike. A bordói küvék (a merlot és a cabernet sauvignon mellett) kedvelt alkotóeleme, de fajtaborként is különleges szerepe van. Ez egyre inkább jellemző Magyarországra, hazánk a legnagyobb franc termelő Franciaország, Olaszország és az Egyesült Államok után. A magyar borászok pedig mindent megtesznek, hogy kihozzák a maximumot az új hazára lelt fajtából. Míg a világban sokfelé vékonyabb, vagy akár édes bor készül belőle, a magyar franc testes és kiemelkedő minőséget ad.
A borászok szeretik, mert későn érő fajta, magasabb cukorfokkal, jól viseli a hideget, s a lisztharmattal, rothadással szembeni ellenállása miatt népszerű. Általában elmondható, hogy lendületes, komoly struktúrával rendelkező bor nagy beltartalommal, gyönyörű bíbor színben. Fekete és piros bogyós (málna,cseresznye) gyümölcsök egyaránt jellemzik. Egyes esetekben a gyógynövényes vagy csokis, kakaós ízvilágot is fellehet fedezni benne, valamint a fűszeresség is teret kap.
A Villányi Franc
A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét, zászlósborát tisztelhetjük.
A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 15%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad.
A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. A Villányi Franc premium borként egy éves hordós érlelés után kerül forgalomba, 6000 liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.