Ottonel muskotály
Magyarország északi részein elterjedt inkább az ottonel musoktály, nemcsak házasítások kedvelt része, de sokan palackozzák fajtaborként is. Reduktív borként különösen meghálálja magát, intenzív, parfümös illata mellett arányos test, virágos ízek és lágy savak jellemzik. Sajtok, saláták, szárazsütemények és halak mellett nagyon szépen megmutatja az erényeit.
Egyéb nevei | chasselas saint fiacre, mirisavka, mirislavka, misket ottonel, moscato otonel bianco |
Származása | Franciaország |
Elterjedése | Franciaország, Ausztria, Bulgária, Románia, Magyarország |
Hazánkban | Balatonboglári borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Egri borvidék |
Érdekesség | ottonel muskotályból készül a híres badacsonyi muskotály |
Ételpárosítás | sajtok, saláták, szárazsütemények és halak |
Az ottonel muskotály eredete
Az ottonel muskotály születése arra a korra tehető, amikor már jóval tudatosabb szőlészeti nemesítések zajlottak, mégis, három különböző származás is alátámasztott kutatásokkal. Ezek a vélemények két dologban megegyeznek: hogy az ottonel muskotály egyik szülője a saszla vagy chasselas volt, és hogy valamikor a 19. század közepén született meg a fajta.
Az egyes kutatások szerint 1852-ben Robert Moreau angers-i kertész állította elő a saszla és a ingram muskotály fajták keresztezésével. A BCE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kutatása a szerint a saszla mellett a másik szülő a muscat de saumur volt. A harmadik iskola azt vallja, hogy Jean-Pierre Vibert nemesítette 1839-ben a muscat d'eisenstadt keresztezésével.
A fajtát az erősítette meg, hogy a többi muskotálynál jobban tűri a hideget, korán érik, így főleg az északi szőlőtermesztő területeken terjedt el.
Jellemzői
Bár sok közös vonást mutat a sárgamuskotállyal, több jellegzetes tulajdonsága élesen megkülönbözteti. A szőlő különös figyelmet igényel, nagyon érzékeny a túlterhelésre. Hazánkban csaknem másfél ezer hektáron termesztik.
Bár leginkább az északi szőlőtermő területeken érzi otthon magát, elterjedt a Mátrai,Egri és Balatonboglári borvidéken, illetve a Balaton északi partján is. Míg külföldön több országban kiszorította a sárgamuskotályt, szerencsére itthon ettől azért nem kell tartani.
Borának jellege diszkrétebb, általában reduktív eljárással készítenek bort belőle, de megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös illatúak.