Generosa
Egyik legfiatalabb szőlőfajtánk a generosa: tizenöt éve, hogy az állami minősítés után nagyobb területen is telepítették a borászatok, és tíz éve, hogy az első tételeket lepalackozták. Olyan nemesítés, ami magában hordozza jövőbeli sikerét: hálás és nem túl érzékeny szőlője zamatos, elegáns savakkal teli, finoman szőlővirágos bort ad. Halakhoz, salátákhoz, könnyed tavaszi és nyári ételekhez kiválóan párosítható.
Egyéb nevei | K15 |
Származása | Magyarország |
Elterjedése | Magyarország |
Hazánkban | Móri borvidék, Kunsági borvidék |
Érdekesség | az ezerjó és a piros tramini keresztezésével állították elő |
Ételpárosítás | halakhoz, salátákhoz, könnyed tavaszi és nyári ételekhez |
A generosa története
Teljes mértékben magyar, és elég fiatal fehérborszőlő-fajta a generosa. Legalábbis a szőlőnemesítés mércéjével mérve. Bíró Károly 1951-ben Csókakőn, a Móri borvidéken találta ki a fajtakombinációt az ezerjó és a piros tramini keresztezésével.
Az első hibridmagok Kecskemétre kerültek, ahol előbb Kurucz András, majd 1976-től a mai napig Hajdu Edit vezetésével gondozták és értékelték a fajtát. A hibridek közül leginkább kedvező morfológiai, termesztési és borászati értékei alapján a K15-öt választották ki.
Az állami minősítést 2004-ben is ez kapta meg generosa néven. Ezután kezdték borászatok is telepíteni, főként az Alföld borvidékein és a Móri borvidéken. Ahogy az első telepítésekből készült borok bizonyította az elmúlt években, új lendületet is kapott a fajta elterjedése. Jelenleg 200 hektáron található meg Magyarországon.
A szőlőfajta jellemzői
Nem véletlenül jósoltak a generosának szép jövőt már a nemesítés pillanatában, hidegtűrő képességei egészen figyelemre méltóak. Emellett erőteljes növekedésű tőkék jellemzik, amiket könnyű metszeni, és a zöldmunkákra is jó “alany”, kevés foglalkozást igényel. Nagy, tömött fürtöket hoz, és ráadásul igen bőven, ezért a magasabb minőség érdekében fontos a megfelelő hozamkorlátozása.
A betegségekkel szemben meglehetősen ellenálló, nem érzékeny a rothadásra, a lisztharmatra is csak kevéssé. Szárazságtűrő, könnyű szüretelni, összességében kiszámítható, gazdaságos a termelése.
A generosa bor
Míg küvékben sokszor felbukkant amolyan titokzatos hozzávalóként, fajtaborként csak néhány éve palackozzák, elsőként néhány üzletlánc és vendéglátóhely forgalmazta. A pincészetek inkább reduktív technológiával készítik, mivel azonban tulajdonságai lehetővé teszik, több helyen kísérleteznek már szép eredményekkel a fahordós érleléssel is.
Borának illata már csak azért is különleges, mert a szőlővirágéra emlékeztet. A szőlő virágzása pedig az egyik legszebb dolog, de inkább csak a szőlészek kiváltsága, mert mindössze néhány napig tart csak, amíg leheletfinom szirmokban pompáznak a tőkék.
A generosa bor finom savai általában harmonikus ízekkel járnak együtt, s a szőlő zamatával. Az általános megítélés szerint a cserszegi fűszeressel (amivel szemben neve miatt előnyt is élvez) és a rajnai rizlinggel említik egy lapon. Megbízható, stabilan jó bort lehet készíteni belőle szinten minden évjáratban, de a kimagasló tétel még várat magára: ez azonban csak idő kérdése.